BIBLIA CALENDAR ACATISTE RUGĂCIUNI SCRIERI CITATE

Sfântul Teodor, Arhiepiscop de Rostov (†1395)

Sinaxar 28 Noiembrie


Sfântul Teodor, Arhiepiscopul Rostovului este prăznuit pe 23 mai (Soborul Sfinților din Rostov și Yaroslav) și 28 noiembrie.

La botez a primit numele Ioan. A fost fiul lui Ștefan (fratele Sfântului Serghie de Radonej), care a avut o funcție importantă în conducere, sub Cneazul Andrei de Radonej.

Rămas văduv, Ștefan a devenit călugăr, și împreună cu fiul său de doisprezece ani a mers la Mănăstire la Sfântul Serghie. Acesta, cu darul lui Dumnezeu înțelegând ce are să fie cu copilul Ioan mai târziu, l-a tuns în monahism cu numele de Teodor la praznicul Sfântului Teodor Trihina (20 aprilie).

După ce Teodor a ajuns la maturitate, Sfântul Serghie l-a binecuvântat ca să fie hirotonit preot. Tot cu binecuvântarea Sfântului Serghie, Teodor a construit o biserică în cinstea Naşterii Preasfintei Fecioare Maria şi a înființat o mănăstire pe malul râului Moscova, la locul numit Simonovo, unde veneau mulți oameni. Sfântul Teodor a construit o chilie la cinci verstre de Kremlin, unde s-a retras petrecând în asceză strictă. Iar ucenicii s-au adunat ca să viețuiască lângă el.

Sfântul Serghie a vizitat acel loc și a dat binecuvântare pentru întemeierea unei mănăstiri, iar Mitropolitul Alexie a dat binecuvântare pentru construirea unei biserici cu hramul Adormirii Maicii Domnului la Noul Simonovo, punând piatra de temelie în 1379. Vechea mănăstire Simonov a rămas să fie folosit ca cimitir pentru călugări.

Pentru viaţa sa bineplăcută şi ascetică, Sfântul Teodor a devenit cunoscut în Moscova. Sfântul Mitropolit Alexie l-a ridicat pe Teodor pe la rangul de egumen, iar Cneazul Dimitrie de Don l-a ales ca duhovnic al său.

Sfântul Teodor a călătorit la Constantinopol de mai multe ori pentru treburile Bisericii, din partea Mitropolitului Alexei. La prima sa călătorie, în 1384, Patriarhul Nil l-a facut arhimandrit, iar Mănăstirea Simonov a fost pusă direct sub ascultarea Patriarhului, devenind astfel stavropighie patriarhală.

În 1387 a fost hirotonit arhiepiscop al Rostovului.

Fiind egumen şi apoi arhimandrit al mănăstirii Simonov, cu toate că a fost preocupat cu multe problemele bisericeşti, Sfântul Teodor i-a îndrumat pe cei cu viaţa monahală şi a avut numeroși ucenici, deveniți cunoscuți mai târziu, printre care: Sfinţii Chiril (9 iunie) şi Therapon (27 mai), viitorii fondatori a vestitei Mănăstiri Lacul Alb.

Sfântul Teodor a pictat icoane, împodobind mănăstirea Simonov şi multe biserici din Moscova.

La Rostov, Arhiepiscopul Teodor a înființat Mănăstirea Naşterea Maicii Domnului.

A plecat la Domnul pe 28 noiembrie 1394, iar moaştele sale se află în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Rostov.

BIBLIA CALENDAR ACATISTE RUGĂCIUNI SCRIERI CITATE