Sfântul Teodor, Arhiepiscop de Rostov (†1395)
Sinaxar 28 Noiembrie
Sfântul Teodor, Arhiepiscopul Rostovului este prăznuit pe 23 mai (Soborul Sfinților din Rostov și Yaroslav) și 28 noiembrie.
La botez a primit numele Ioan. A fost fiul lui Ștefan (fratele Sfântului Serghie de Radonej), care a avut o funcție importantă în conducere, sub Cneazul Andrei de Radonej.
Rămas văduv, Ștefan a devenit călugăr, și împreună cu fiul său de doisprezece ani a mers la Mănăstire la Sfântul Serghie. Acesta, cu darul lui Dumnezeu înțelegând ce are să fie cu copilul Ioan mai târziu, l-a tuns în monahism cu numele de Teodor la praznicul Sfântului Teodor Trihina (20 aprilie).
După ce Teodor a ajuns la maturitate, Sfântul Serghie l-a binecuvântat ca să fie hirotonit preot. Tot cu binecuvântarea Sfântului Serghie, Teodor a construit o biserică în cinstea Naşterii Preasfintei Fecioare Maria şi a înființat o mănăstire pe malul râului Moscova, la locul numit Simonovo, unde veneau mulți oameni. Sfântul Teodor a construit o chilie la cinci verstre de Kremlin, unde s-a retras petrecând în asceză strictă. Iar ucenicii s-au adunat ca să viețuiască lângă el.
Sfântul Serghie a vizitat acel loc și a dat binecuvântare pentru întemeierea unei mănăstiri, iar Mitropolitul Alexie a dat binecuvântare pentru construirea unei biserici cu hramul Adormirii Maicii Domnului la Noul Simonovo, punând piatra de temelie în 1379. Vechea mănăstire Simonov a rămas să fie folosit ca cimitir pentru călugări.
Pentru viaţa sa bineplăcută şi ascetică, Sfântul Teodor a devenit cunoscut în Moscova. Sfântul Mitropolit Alexie l-a ridicat pe Teodor pe la rangul de egumen, iar Cneazul Dimitrie de Don l-a ales ca duhovnic al său.
Sfântul Teodor a călătorit la Constantinopol de mai multe ori pentru treburile Bisericii, din partea Mitropolitului Alexei. La prima sa călătorie, în 1384, Patriarhul Nil l-a facut arhimandrit, iar Mănăstirea Simonov a fost pusă direct sub ascultarea Patriarhului, devenind astfel stavropighie patriarhală.
În 1387 a fost hirotonit arhiepiscop al Rostovului.
Fiind egumen şi apoi arhimandrit al mănăstirii Simonov, cu toate că a fost preocupat cu multe problemele bisericeşti, Sfântul Teodor i-a îndrumat pe cei cu viaţa monahală şi a avut numeroși ucenici, deveniți cunoscuți mai târziu, printre care: Sfinţii Chiril (9 iunie) şi Therapon (27 mai), viitorii fondatori a vestitei Mănăstiri Lacul Alb.
Sfântul Teodor a pictat icoane, împodobind mănăstirea Simonov şi multe biserici din Moscova.
La Rostov, Arhiepiscopul Teodor a înființat Mănăstirea Naşterea Maicii Domnului.
A plecat la Domnul pe 28 noiembrie 1394, iar moaştele sale se află în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Rostov.