Sfântul Ştefan Întâiîncoronatul (24 Septembrie)


A fost uns rege al Serbiei la ctitoria lui voievodală de la Jicea de către Sfântul Sava, fratele lui trupesc şi părinte duhovnicesc. A fost creştin adevărat, râvnitor şi plin de cucernicie, domnitor înţelept şi iubitor de pace. Împreună cu fratele lui, Sfântul Sava, el a ridicat ortodoxia sârbă pe culmi mari de slavă şi strălucire.

Sfântul Ștefan, întâiul rege încoronat al Serbiei, a avut patru fii: Radoslav, Vladislav, Uroș și Predislav. Primii 3 au cârmuit Serbia unul după altul, iar Predislav, la îndemnul unchiului său, Sfântul Sava, arhiepiscopul sârbilor (pomenit la 14 ianuarie), a depus voturile monahale devenind mai târziu Sava al II-lea, cel de-al treilea arhiepiscop al Serbiei, trecut și el în rândul sfinților.

Mai înainte de moarte, la dorinţa sa, Sfântul Ştefan Întâiîncoronatul a fost tuns monah, cu numele de Simon, de către Sfântul Sava, fratele său. El s-a săvârşit către Domnul în douăzeci şi patru de zile ale lunii septembrie, la anul 1224. Sfintele lui moaşte făcătoare de minuni odihnesc la Mănăstirea Studeniţa.




Înapoi
BIBLIA SCRIERI CALENDAR RUGĂCIUNI ACATISTE CITATE