Icoana Maicii Domnului din Cipru
Sinaxar 19 Februarie
Icoana Maicii Domnului din Cipru este prăznuită în ziua Pogorârii Sfântului Duh, pe 19 februarie, pe 20 aprilie și pe 9 iulie.
Această icoană a Maicii Domnului este de tip Panakranta, adică Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este reprezentată șezând pe tron, cu Pruncul Iisus în brațe. Pe fiecare parte a tronului este zugrăvit câte un înger.
Prima minune săvârșită prin această icoană sfântă s-a petrecut în anul 392, pe insula Cipru, la mormântul Dreptului Lazăr, prietenul lui Hristos, iar icoana se păstrează într-o mănăstire de acolo.
Copii ale acestei icoane se găsesc în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Moscova şi în Biserica Nikolo-Golutvin din satul Stromîni (Episcopia Moscovei), și sunt prăznuite în Duminica Ortodoxiei.
În săptămâna Triumfului Ortodoxiei, din Sinaxarul Grecesc aflăm informații despre o anumită icoană care poate fi chiar icoana Maicii Domnului din Cipru. Un arab din Cipru a trecut pe lângă o biserică închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Pentru a-și arăta ura față de creștinism, el a tras o săgeată în icoana Maicii Domnului, care se afla deasupra porții de intrare. Săgeata a lovit genunchiul Fecioarei Maria, din care îndată a început să curgă sânge. Văzând această minune, arabul s-a îngrozit și, cuprins de frică fiind, a încălecat pe cal gonind spre casă, dar a căzut mort înainte de a ajunge. În acest fel, el a fost pedepsit pentru fapta sa.
Unele dintre copiile făcătoare de minuni ale icoanei Maicii Domnului din Cipru au și un al doilea nume, precum: "Curăţitoarea", "Cuţitul" sau "Şoimul".
Icoana Maicii Domnului "Şoimul" a primit această denumire datorită felului în care a fost descoperită. Se spune că un conducător creştin din Cipru era la vânătoare cu şoimul său dresat, care a rămas prins într-un tufiş, urmărind altă pasăre. Bărbatul a poruncit să se taie tufişul, ca să-şi poată salva şoimul. Făcând aceasta, servitorii săi au eliberat şoimul şi au descoperit icoana Maicii Domnului din Cipru. În acel loc, conducătorul a zidit o mănăstire.
Icoana Maicii Domnului din Stromîni a devenit cunoscută în 1841. O fată de 18 ani din Stromîni, un sat nu departe de Moscova, era pe moarte din cauza unei boli. În vis a văzut icoana Maicii Domnului din Cipru, stând deasupra intrării în biserică, iar o voce îi spunea: Ia-mă în casa ta şi roagă preotul să facă rugăciune și sfinţirea apei şi te vei vindeca! Bolnava a fost dusă la biserică şi după o lungă căutare, a găsit icoana pe care a văzut-o în vis. Ea a îndeplinit ce i-a spus Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şi după rugăciune a avut putere să ducă singură icoana înapoi în biserică. La scurt timp după aceea, s-a vindecat de boala ei.
Icoana Maicii Domnului din Stromîni a continuat să facă vindecări minunate, pe care preotul bisericii i le făcea cunoscute Mitropolitului Filaret al Moscovei.