Această icoană a fost proslăvită pentru harul facerii de minuni la sfârșitul veacului al XIX-lea, chiar dacă este mai veche de atât. Obârșia icoanei este necunoscută, știm despre ea numai că a fost adusă din Italia în Rusia de o curteancă a împărătesei Elisabeta (1741-1761).
Cea care avea icoana s-a căsătorit cu un militar din Ucraina, luând icoana cu sine. În veacul al XIX-lea, a aparținut familiei nobilului Vladimir Kapnist, care o păstra cu evlavie în satul Kozelscina, gubernia Poltava. În săptămâna dinaintea Postului Mare din anul 1880, Maria, fiica lui Vladimir, s-a îmbolnăvit. Doctorul din Poltava a aplicat un bandaj din gips, fiind de părerea că este o luxație a piciorului. Nici doctorul Grube, vestitul chirurg din Harkov, nu a socotit accidentul grav, recomandând un pantof special cu arcuri metalice făcut după proiectul propriu, care trebuia să reducă durerea din timpul mersului. De asemenea a prescris băi calde și suplimente nutritive. La sfârșitul postului, nu s-a simțit nici o îmbunătățire.
După praznicul Sfintelor Paști, s-a constatat o luxație și la celălalt picior al fetei, cu dureri mari în ambele picioare. Atunci doctorul i-a dat pantof special si la celălalt picior și l-a sfătuit pe Vladimir să o ducă cât mai degrabă pe fiica sa în Caucaz pentru un tratament cu ape minerale și aer de munte. Călătoria în Caucaz i-a pricinuit dureri și mai mari copilei, care nu își mai simțea mâinile și picioarele nici la înțepături.
Astfel, avansarea bolii și ineficacitatea tratamentului i-au silit să se întoarcă acasă. La examinare, au fost găsite pe lângă cele știute, luxații la umeri și la șoldul stâng, precum și sensibilitate extrem de mare de-a lungul întregii coloane vertebrale.
În luna octombrie, Vladimir a călătorit împreună cu fiica sa la Moscova, unde au consultat mai mulți specialiști care i-au spus că nu pot face nimic pentru sărmana copilă. Atunci părinții și fiica au fost aproape deznădăjduiți de vindecare. Însă, pe neașteptate au aflat despre venirea la Moscova a unui profesor din străinătate. La cererea copilei, s-au reîntors acasă până la sosirea acestuia. La 21 februarie 1881, au primit o telegramă care îi înștiința de sosirea doctorului la Moscova.
Cu o zi înainte, mama Mariei i-a arătat fiicei Icoana Maicii Domnului "Kozelscianskaya" spunându-i: Mașa, mâine mergem la Moscova. I-a icoana și curățește-o și roagă-te Maicii Domnului să călătorim cu bine și să-ți vindece boala. Această icoană era de mai mult timp făcătoare de minuni și s-a format așa un obicei ca cel ce se ruga, să curățe icoana, ștergând-o cu vată sau cu un prosop.
Copila, care era neîncrezătoare în medici, și-a pus toată nădejdea în Dumnezeu. A luat icoana și cu ajutorul mamei a curățat-o, iar apoi a strâns-o la piept, rugându-se din adâncul sufletului pentru tămăduire. Dintr-o dată a simțit putere în mâini și în picioare și a strigat: Mamă, mamă, îmi simt picioarele! Mamă, îmi simt mâinile!
A rupt bandajul și a scos încălțămintea cu arcuri metalice și a început să meargă prin cameră, ținând în mâini cu evlavie chipul Maicii Domnului.
Preotul satului a fost chemat îndată și a săvârșit o slujbă de mulțumire înaintea icoanei. Minunea s-a făcut cunoscută în satele din împrejurimi. Mama cu fiica însănătoșită au mers la Moscova, luând cu ele icoana cu chipul sfânt al Maicii Domnului. Vestea despre vindecare s-a răspândit repede în Moscova, iar oamenii veneau să se închine, în Biserica unde a fost așezată și unde s-au săvârșit și alte vindecări. Când familia s-a întors în Kozelscina, oamenii deja știau de minunile săvârșite de icoană în Moscova și s-au adunat mulți să se închine. Nu mai era cu putință a ține icoana acasă, astfel că, la 23 aprilie 1881, cu binecuvântarea episcopului Ioan al Poltavei, icoana a fost așezată într-un paraclis.
În fiecare dimineață se slujeau acatiste sau slujbe de mulțumire înaintea icoanei.
În anul 1882 s-a zidit o biserică, iar la 1 martie 1885 s-a înființat o mănăstire de maici care, la 17 februarie 1891, a fost închinată Nașterii Maicii Domnului.
În prezent, icoana Maicii Domnului "Kozelscianskaya" se află în Mănăstirea de maici din Krasnogorsk (eparhia Kievului). Cu timpul s-a alcătuit și Acatistul icoanei.