Icoana Maicii Domnului "Feodotevskaia"
Sinaxar 2 Iulie
Icoana Maicii Domnului "Feodotevskaia" este prăznuită pe 2 iunie. Icoana Maicii Domnului "Feodotevskaia" a fost descoperită în anul 1487 în apropiere de satul Feodoteva (în prezent Fedotevo). Potrivit altor surse, icoana a fost adusă în ținutul Ryazan din Athos, de Episcopul Eufrosin. După stilul în care este zugrăvită, se crede că icoana a fost pictată în Muntele Athos sau în Balcani.
Conform istoricilor, icoana Maicii Domnului "Feodotevskaia" este cea mai veche icoană din regiunea Ryazan. Deoarece icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Fedotevo a devenit foarte cunoscută pentru vindecările minunate care se săvârșeau înaintea acesteia, Marele Cneaz de Ryazan a mutat cu cinste icoana în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Ryazan.
În anul 1611, la porunca Arhiepiscopului Teodorit de Ryazan, a fost pictată o copie a icoanei și așezată în biserica din satul Fedotevo. Maica Domnului a izbăvit orașul de ciumă în anul 1771. Când tot ținutul a fost cuprins de ciumă, episcopul a purtat icoana Maicii Domnului "Feodotevskaia" în procesiune prin oraș și satele din jur. Imediat după aceasta, ciuma a dispărut.
O altă vindecare minunată s-a săvârșit în anul 1812, în casa unui sergent din Ryazan. Sergentul avea o soră ce suferea de o boală a ochilor, din cauza căreia nu a mai putut vedea deloc. În ziua de 19 martie 1812, a fost adusă icoana Maicii Domnului "Feodotevskaia" în casă, pentru ca bolnava să se poată ruga înaintea icoanei.
Această practică de a duce icoanele făcătoare de minuni în casele unor credincioși era foarte răspândită în Rusia. Astfel bolnavii care nu se puteau deplasa până la biserica une era așezată icoana aveau posibilitatea ca sa se roage înaintea ei. Prăznuirea icoanei Maicii Domnului "Feodotevskaia" a fost instituită pe 2 iulie 1618, în amintirea eliberării orașului Ryazan de asediul cazacilor.
După închiderea Catedralei "Adormirii Maicii Domnului" din Ryazan în anul 1930, icoana Maicii Domnului "Feodotevskaia" a dispărut. Se crede că icoana s-ar afla într-o colecție muzeală privată. Cu toate acestea, atât în Ryazan cât și în satul Fedotevo se găsește câte o copie a icoanei făcătoare de minuni.