BIBLIA CALENDAR ACATISTE RUGĂCIUNI SCRIERI CITATE

Icoana Maicii Domnului "Cuvântul S-a făcut Trup"

Sinaxar 9 Martie


Această icoană este o mare sfințenie a pământului Amurului.

În 1665, starețul Ermoghen de la mănăstirea Sfintei Treimi – Kirensk a adus în cetatea Albazin binecuvântare laturei aceleia pustiite de chinezi - Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului "Cuvântul S-a făcut Trup". În 1671, cuviosul stareț a întemeiat o mică mănăstire lîngă Albazin, unde s-a aflat Icoana în următorii ani. Apoi, în Albazin s-au ridicat două biserici, în cinstea Înălţării Domnului şi a Sfântului Nicolae al Mirelor Lichiei şi o mănăstire a Mântuitorului. În 1681 Biserica Rusă a hotărît să trimită în cetățile îndepărtate de pe rîurile Lena și Amur oameni duhovnicești - arhimandriți, egumeni, preoți, ca să-i lumineze cu credința ortodoxă pe necredincioșii dauri și tunguși, băștinașii acelor locuri.

Iar chinezii găteau o nouă năvală. La 10 iulie 1685, o armată de 15000 a înconjurat cetatea Albazin în care se aflau doar 450 de soldaţi ruşi şi trei tunuri. Primul atac a fost respins. După aceia chinezii au dat foc zidurilor din lemn a cetății. Nemaiputînd apăra cetatea, ruşii s-au retras, luând cu ei lucrurile sfinte, printre care Icoana Maicii Domnului. Dar Maica Domnului nu a lăsat cetatea, pentru că în curînd invadatorii au plecat în grabă, fără să împlinească porunca voievodului lor de a distruge lanurile cu semănături. Cereasca Mijlocitoare nu numai că a alungat pe vrăjmași din hotarele rusești, dar a păstrat și păinea care pentru cîteva ierni a îndestulat cetatea refăcută. La 20 iulie 1685 ruşii erau din nou în Albazin.

După un an, cetatea a fost din nou asediată de chinezi, care a durat cinci luni. De trei ori oraşul a fost atacat cu săgeți aprinse și ghiulele. Din cauza fumului și a focului nu se vedea nici orașul nici apărătorii. Dar de fiecare dată Acoperămîntul nevăzut a Maicii Domnului i-a îngrădit pe creștini. În decembrie 1686 văzând că nu pot cuceri cetatea, chinezii au ridicat asediul. În oraş rămăseseră în viaţă 150 soldaţi, din cei 826 de la început. Neavînd cu ce se apăra, în august 1690 ultimii cazaci conduși de Vasile Smirenikov au părăsit cetatea, iar Icoana a fost mutată la Sretensk, oraș de pe râul Șilka (afluent al Amurului).

Cu trecerea timpului, pămîntul Amurului a fost reluat din nou de către ruşi. La 1 august 1850 a fost fondat oraşul Nikolaevsk-pe-Amur. În cîțiva ani toată partea stîngă a rîului Amur s-a umplut de orașe si sate rusești. Iar pe locul fostei cetăți Albazin s-a ridicat o aşezare cu acelaşi nume.

Unul dintre orașele nou înființate s-a numit Blagoveşcensk (de la Buna Vestire), la fel și prima biserică din acel oraș s-a numit Buna Vestire - în cinstea primei biruițe asupra chinezilor, care a fost de praznicul Bunei Vestiri în 1652.

În 1868 Icoana Maicii Domnului a fost mutată de la Sretensk la Blagoveşcensk, de către episcopul Veniamin de Kamceatka, iar în 1885 s-a stabilit în mod oficial sărbătoarea anuală a Icoanei la 9 martie și citirea săptămînală a acatistului, de către episcopul Gurie de Kamceatka. Așa a primit înapoi pămîntul Amurului această slăvită sfințenie.

În 1885 şi 1895, Icoana a oprit epidemiile de difterie, scarlatină şi ciumă.

În timpul episcopului Gurie, se făceau procesiuni cu Icoana şi cu Crucea prin Blagoveşcensk. Se mergea cu Icoana pe străzile oraşului şi se intra în toate casele unde era nevoie de sprijin şi tămăduire, în special acolo unde se aflau grav bolnavi, la anumite zile. De multe ori se făceau vindecări minunate. Aceste minuni sunt cunoscute în toată regiunea Amurului, din eparhia Kamceatka.

În vara anului 1900 trupele chinezilor au apărut pe neașteptate de cealaltă parte a rîului Amur, lângă Blagoveşcensk. 19 zile au stat lîngă oraș, trăgînd cu tunurile și amenințînd cu invazia. În Biserica Buna Vestire se făceau slujbe neîncetat, se citeau acatiste în fața Icoanei Maicii Domnului. Iar acoperămîntul Maicii Domnului, ca și în timpul luptelor de demult din Albazin, s-a întins peste oraș. Căci n-au îndrăznit necredincioșii să treacă Amurul și s-au retras. Potrivit mărturiilor chinezilor, în acele zile vedeau adeseori cum pe malul rîului mergea o Femeie Luminată, ce le stîrnea o frică căreia nu i se puteau împotrivi iar armele lor erau lipsite de puterea distrugătoare.

De peste 300 ani, Icoana Maicii Domnului păzește hotarul Rusiei de la Amur. Este cinstită nu doar ca ocrotitoarea soldaţilor, dar şi ca ajutătoarea mamelor însărcinate.

Mai multe copii ale Icoanei au fost făcute în pămîntul Amurului şi în toată Rusia.

BIBLIA CALENDAR ACATISTE RUGĂCIUNI SCRIERI CITATE