PRICINA A NOUA: Când şi în care lucruri se cuvine a se cinsti slujba mai întâi decât rugăciunea
I. A lui Avva Marcu
Domnul nostru, ştiind că prin rugăciune toate se întăresc, zice: Nu vă îngrijiţi ce veţi mânca, sau ce veţi bea, sau cu ce vă veţi îmbrăca, ci căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu, şi acestea toate se vor adăuga vouă (Matei 6: 33). Poate că, prin acestea, Domnul ne cheamă la o credinţă mai mare; că cine, lepădând grija pentru cele vremelnice, şi nelipsit făcânduse, nu va crede Lui de aici înainte şi pentru veşnicele bunătăţi? Care lucru şi arătat f ăcându- 1, zicea: Cel ce este întru puţin credincios, şi întru mult este credincios (Luca 16:10). însă şi întru aceasta s-a arătat spre noi Iubitorul de oameni; că ştiind cum că de nelepădat este trebuinţa cea de peste zi a trupului, n-a tăiat grija cea din fiecare zi, ci, dându-ne nouă loc [având îngăduinţă] pentru astăzi, ne porunceşte foarte cu Dumnezeiască cuviinţă a nu ne îngriji pentru mâine. Că nu este cu putinţă ca, trup purtând şi oameni fiind, pe celelalte trebuinţe trupeşti cu totul a le amăgi [trece cu vederea].
Că a strânge pe cele multe întru puţine prin rugăciune şi înfrânare, iar a le trece cu totul cu vederea nu se poate. Pentru aceea, cel ce voieşte a ajunge întru bărbat desăvârşit, la măsura vârstei împlinirii lui Hristos, după Scriptură (cf. Ef. 4. 13), nu trebuie a alege oarece slujbă mai-nainte de rugăciune, sau, afară de vreo nevoie, pe acestea a le trage asupra precum s-ar întâmpla, iar dacă întâmpinându-ne o oarecare nevoie şi iconomie a lui Dumnezeu, nu trebuie să le împingem sau să le lepădăm cu pricina rugăciunii, ci să cunoaştem deosebirea şi iconomiei lui Dumnezeu să slujim cu nedogmatisire. Că cel ce nu înţelege aşa nu va crede nici după Scriptură că poruncă de poruncă este deosebită şi mai cuprinzătoare, nici după Proorocul nu va voi către toate poruncile a se îndrepta, întâmpinând iconomiceşte.
Deci pe cele de nevoie slujbe şi care iconomiceşte ne întâmpină, trebuie a le primi negreşit, iar de cele fără vreme îndeletniciri a ne lepăda, cinstind mai mult rugăciunea, mai vârtos decât cele ce ne trag spre preţul şi lăcomia banilor. Că pre cât cineva întru Domnul le-ar împuţina pe dânsele, şi pe cele dimprejurul materiilor lor le-ar tăia, pe atâta şi grija din răspândiri o ar înlătura. Şi pe cât ar înlătura grija, pe atâta rugăciunii celei curate îi va da loc şi credinţa cea întru Hristos o arată. Iar dacă cineva, pentru puţina credinţă sau pentru altă oarecare neputinţă nu poate face aceasta, măcar adevărul să-1 cunoască şi, după putere silindu-se, pe a sa pruncie să o învinuiască, că mai bine este a da seamă pentru lipsă decât pentru înşelare şi mândrie.
Însă peste toate cele zise, multă dreaptă socoteală ne trebuie nouă de la Dumnezeu ca să cunoaştem când şi care îndeletnicire să socotim mai mare decât rugăciunea, de vreme ce fiecare către cea iubită lor trebuinţă îndeletnicindu-se, datornica slujbă i se pare că face, necunoscând că mai vârtos pentru plăcerea lui Dumnezeu trebuie a judeca lucrurile decât către a lor datorie. Dar ce este mai anevoie de socotit decât aceasta, e aceea că şi înseşi cele de nevoie porunci nu totdeauna, şi nici tot acelea sunt, ci e cu datorie ca, întru vremea sa, una decât alta mai mult trebuie a se cinsti, de vreme ce nu toată slujba totdeauna, ci întru vremea sa se săvârşeşte, iar slujirea rugăciunii neîncetat s-a legiuit. Pentru aceasta, afară de îndeletnicirile cele prea de nevoie, pe dânsa mai mare a o socoti suntem datori.
Pe această osebire toţi Apostolii ne-au învăţat, că, mulţimea vrând a-i trage pe dânşii spre slujbă, zicea: Nu este bine să părăsim noi cuvântul lui Dumnezeu şi să slujim meselor, ci cercetaţi dintre voi înşivă şapte bărbaţi mărturisiţi [cu nume bun] pe care să-i punem peste treaba aceasta. Iar noi întru slujirea cuvântului şi întru rugăciune vom stărui. Şi a plăcut cuvântul la toată mulţimea (Fapte 6: 2 şi urm.). Ce învăţăm dintru acestea? Cum că celor ce nu pot întru rugăciune a stărui, bine ar fi să fie puşi la slujbă, ca nu cumva să cadă dintr-amândouă; iar cei ce pot stărui, mai bine este a nu se lenevi de acest lucru mai mare.